Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης
Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης PDF Εκτύπωση
Δευτέρα, 23 Μαϊου 2016
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και απόλυτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στο Γάζι η εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης που διοργάνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου.
Στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Γαζίου, ο ιστορικός και συγγραφέας, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου και υπ. Δρ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καλογεράκης μίλησε για την Μάχη της Κρήτης και παρουσίασε άγνωστο φωτογραφικό υλικό από το αεροπλανοφόρο HMS HUNTER D 80 (το οποίο βρέθηκε σε αποστολή τον Οκτώβριο του 1944 στο Κρητικό πέλαγος), καθώς και το επίσης άγνωστο φωτογραφικό αρχείο του Γερμανού υπαξιωματικού Rolf Marcus που υπηρέτησε στην Κρήτη τα χρόνια της κατοχής. Παρουσιάστηκαν παράλληλα ο κρυπτογραφικός φάκελος του Πάτρικ Λη Φέρμορ, ένα μήνυμα κατασκοπίας γραμμένο σε προβιά λαγού, το ημερολόγιο του κρατουμένου στο στρατόπεδο εργασίας του Lamsdorf Εμμανουήλ Ζηδιανάκη, μια γερμανική προκήρυξη του Ιουνίου 1941, μια επιστολή του Εμμανουήλ Ψαράκη προς τον κρατούμενο σε στρατόπεδο εργασίας αδελφό του Aριστόδημο, καθώς και η «Συνοπτική Έκθεσις της εν Κρήτη υφισταμένης καταστάσεως της Επιτροπής Απελευθερωτικού Αγώνος Άνω Μυλοποτάμου και Δυτικού Μαλεβιζίου προς την Ελευθέραν Ελληνικήν Κυβέρνησιν εις Κάιρον».
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, με τον Δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη να τονίζει στον χαιρετισμό του: «Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι σας καλωσορίζω στον πάντα φιλόξενο χώρο του ΚΑΠΗ Γαζίου, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης, για μια από τις σημαντικότερες ιστορικές επετείους του τόπου μας. Για ένα σπουδαίο γεγονός που μας γεμίζει όλους με υπερηφάνεια για τους προγόνους μας. Για την Μάχη της Κρήτης!
75 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την ιστορική ημέρα που οι Κρητικοί, με την συμπαράσταση και των συμμάχων μας από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Μεγάλη Βρετανία, συνέβαλαν ουσιαστικά στον από-συντονισμό της Γερμανικής πολεμικής μηχανής και στην κατάρρευση λίγα χρόνια αργότερα της αυτοκρατορίας του Χίτλερ. Η Μάχη της Κρήτης αναμφίβολα είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Είναι ένα γεγονός το οποίο οδήγησε τους Γερμανούς στο να μην επιχειρήσουν ποτέ ξανά άλλη αεροπορική επιδρομή τέτοιας κλίμακας. Οι πρόγονοί μας εδώ στην Κρήτη, έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους και η ιστορία, τους έγραψε με χρυσά γράμματα στο Πάνθεον των Ηρώων...
Φίλες και φίλοι, δεν θα ήθελα να πω τίποτα περισσότερο, θα έχουμε άλλωστε τη χαρά να απολαύσουμε την ομιλία του ιστορικού και συγγραφέα κ. Γιώργου Καλογεράκη για το θέμα και να δούμε και άγνωστο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της Κατοχής.
Θα ήθελα μόνο να σας πω ότι ο Δήμος μας, έχοντας στην κατοχή του τμήμα από το περίφημο φωτογραφικό αρχείο Κουτουλάκη, διαδραματίζει πλέον κυρίαρχο ρόλο στον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης!
Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για φωτογραφίες που τράβηξε ο Κων/νος Κουτουλάκης, συνοδεύοντας την επιτροπή διαπίστωσης ωμοτήτων αμέσως μετά την Κατοχή και που περιγράφουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το μέγεθος της καταστροφικής μανίας των κατακτητών. Η επιτροπή αυτή, που απαρτιζόταν από τον Νίκο Καζαντζάκη και τους καθηγητές Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη, συστήθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945 και γύρισε την Κρήτη απ' άκρη σ' άκρη καταγράφοντας συγκλονιστικές μαρτυρίες. Το αρχείο αυτό δωρίστηκε στον δήμο μας από την οικογένεια του αείμνηστου Μανώλη Δουλγεράκη και μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια ανάδειξής του για να δει όλος ο κόσμος, το τι συνέβη στην Κρήτη.
Το φωτογραφικό αρχείο έχει ήδη παρουσιαστεί στο Ηράκλειο, στη Βιάννο, στην Κριτσά και στις Βρυξέλλες, ενώ προγραμματίζουμε ακόμα περισσότερες εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό! Σήμερα, το αρχείο αυτό εκτίθεται στα Χανιά, εκεί όπου είναι το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων και το επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες έλληνες και ξένοι επισκέπτες!
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, κλείνοντας τον χαιρετισμό αυτόν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου μας Κώστα Τριγώνη και όλους τους συνεργάτες του για την πολύ καλή εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα. Να ευχαριστήσω τον ομιλητή μας, τον ιστορικό και συγγραφέα κ. Γιώργο Καλογεράκη για τη συμμετοχή του. Να ευχαριστήσω τέλος τον ΔΟΚΑΠΠΑΜ και τους υπεύθυνους του ΚΑΠΗ Γαζίου που μας φιλοξενεί και φυσικά, όλες και όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα στην εκδήλωσή μας».
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA