Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Καθαρισμός του βυθού του Μονοναύτη και της Αγίας Πελαγίας
Καθαρισμός του βυθού του Μονοναύτη και της Αγίας Πελαγίας PDF Εκτύπωση
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017
Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το καταδυτικό κέντρο Divers - Club Crete και τον Δήμο Μαλεβιζίου και την Τοπική Κοινότητα Αχλάδας και έχοντας την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη, οργανώνουν εθελοντική δράση καθαρισμού σε επιλεγμένα σημεία της θαλάσσιας περιοχής από Ανατολικά της Αλυκής στον Αγγελόβραχο, μέχρι και τον κόλπο της Αγίας Πελαγίας.

Αυτή τη φορά, ο καθαρισμός του βυθού του Μονοναύτη και της Αγίας Πελαγίας θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από εκπαιδευμένους δύτες του Divers-Club Crete, καθώς η πρόσβαση στην περιοχή δεν είναι εύκολη και το βάθος της θάλασσας δεν επιτρέπει τη συμμετοχή μη εξειδικευμένων εθελοντών.
Όπως συμβαίνει σε όλο το βόρειο μέτωπο της Κρήτης, έτσι και στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πελαγίας συσσωρεύεται στον βυθό ένας μεγάλος όγκος απορριμμάτων που μεταφέρονται εκεί από όλο το Αιγαίο, παρασυρόμενα από τον άνεμο και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Εκτός από την αισθητική ρύπανση, η συσσώρευση των απορριμμάτων στους βυθούς μας - στην πλειονότητά τους πλαστικά- έχει σημαντικές επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς, όπως είναι τα ψάρια, oi θαλάσσιες χελώνες, τα κητώδη, αλλά και τα θαλασσοπούλια. Η ανάγκη για ενεργό δράση γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος διάλυσης των πλαστικών στη θάλασσα μπορεί να ξεπερνάει τα 500 χρόνια!

Η δράση αυτή έρχεται σε συνέχεια της εθελοντικής δράσης καθαρισμού της παραλίας του Ανάλουκα, στη Σητεία, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 17 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή 6 φορέων και παραπάνω από 40 εθελοντών-πολιτών, οι οποίοι κατάφεραν να περισυλλέξουν συνολικά περισσότερες από 200 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων και να συμβάλλουν σημαντικά στον καθαρισμό της.

Μέσω των δράσεων αυτών, ο στόχος μας είναι διπλός: αφενός να συμβάλλουμε στον καθαρισμό του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος και κατ' επέκταση στην προστασία του πανέμορφου βυθού και της πλούσιας βιοποικιλότητάς του, και αφετέρου να αναδείξουμε το πρόβλημα της υποθαλάσσιας ρύπανσης, ώστε να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών.

Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA