Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Χρηματοδότηση 600.000 € για την Αρχαία Τύλισο
Χρηματοδότηση 600.000 € για την Αρχαία Τύλισο PDF Εκτύπωση
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013
Την απόφασή της για την επέκταση της χρηματοδότησης των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Τυλίσου, με το επιπλέον ποσό των 600.000 €, ανακοίνωσε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρόκειται για την επέκταση εκτελούμενου έργου το οποίο χρηματοδοτείται τα τελευταία δύο χρόνια από το ΕΣΠΑ. Οι μέχρι σήμερα εργασίες, οι οποίες ολοκληρώνονται υποδειγματικά από την αρμόδια ΚΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχουν περιλάβει τη συνολική ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του, και αφορούν στην εκ νέου καλαίσθητη περίφραξη και φύτευση του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και τη δημιουργία υποδομών υποδοχής των επισκεπτών, λειτουργικού χώρου στάθμευσης, καθώς και σύγχρονου κυλικείου και εκδοτηρίου εισιτηρίων.
Οι εγκεκριμένες πιστώσεις δεν περιελάμβαναν τη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου, με τα αρχαία μνημεία να διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους από τις φθορές. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει σήμερα η νέα χρηματοδότηση του έργου, το οποίο εξασφαλίζει τη συντήρηση της αρχαίας τοιχοποιίας και των αρχαίων κονιαμάτων, καθώς και του συνόλου των λίθινων δομικών στοιχείων του μνημείου. Παράλληλα το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, με την δημιουργία διαδρομής των επισκεπτών, τοποθέτηση επεξηγηματικών πινακίδων και άλλες εργασίες που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του χώρου και στη βελτίωση της επισκεψιμότητας του.
Ο δήμος Μαλεβιζίου από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της αρμόδιας ΚΓ΄ ΕΠΚΑ παρέχοντας υλικοτεχνικές υποδομές για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου, όποτε παρίστατο η ανάγκη. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η διάνοιξη από τις υπηρεσίες του δήμου ενός νέου δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος οδηγεί απευθείας στο νέο χώρο στάθμευσης, επιλύοντας οριστικά το οξύτατο πρόβλημα προσβασιμότητας του χώρου.
Η είδηση της επέκτασης του έργου με τη νέα χρηματοδότηση των 600.000 ευρώ προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στον δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε με κάθε τρόπο το έργο και διεκδίκησε επίμονα την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, τόσο από τον Περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη, όσο και από την ίδια τη Γεν. Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη. Σε δηλώσεις του ο Κώστας Μαμουλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη και υπογράμμισε την καθοριστική σημασία του έργου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Εξέφρασε δε τις θερμές ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που αποδέχτηκε τη χρηματοδότηση του έργου της Τυλίσου, ενστερνιζόμενος το αίτημα του δήμου Μαλεβιζίου. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης τη Γεν. Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη που συνηγόρησε θερμά στην ένταξη του έργου, καθώς τα στελέχη της ΚΓ΄ ΕΠΚΑ και την τ. Προϊσταμένη της κ. Αθ. Κάντα, που με υποδειγματικό τρόπο και έγκαιρα προετοίμασαν την απαιτούμενη μελέτη, η οποία όταν υλοποιηθεί πρόκειται να αλλάξει θεαματικά τον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου.
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA