Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Αυτοψία στον χώρο τοποθέτησης του ανδριάντα του τελευταίου Χαΐνη
Αυτοψία στον χώρο τοποθέτησης του ανδριάντα του τελευταίου Χαΐνη PDF Εκτύπωση
Παρασκευή, 14 Απριλίου 2014
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης μαζί με τον γλύπτη Σ. Αλεξίου, την επιβλέπουσα μηχανικό Έρρ. Ζαχαριαδάκη, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Γωνιών Γ. Παντερή και τον πρόεδρο του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Ν. Μαρκατάτο, επιθεώρησαν τα έργα διαμόρφωσης του χώρου που θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας του τελευταίου Χαΐνη, Μιχαήλ Βλάχου. Στις εργασίες περιλαμβάνεται η κατασκευή της βάσης, η επένδυσή της με μάρμαρο, η διαμόρφωση του χώρου, το κτίσιμο καθιστικών, η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, η επένδυση με τοπική πέτρα του περιβάλλοντα χώρου, κ.α., ενώ το συνολικό κόστος των 30.000 ευρώ, καλύπτεται από πόρους του δήμου Μαλεβιζίου.
Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε:«Ολοκληρώνεται ένα έργο τιμής προς έναν από τους σπουδαιότερους Ήρωες του Μαλεβιζίου, του τελευταίο Χαΐνη Μιχαήλ Βλάχου. Ως δημοτική αρχή, αλλά και ως πολίτες αυτού του τιμημένου τόπου, έχουμε χρέος να τιμάμε τους Ήρωες του Μαλεβιζίου, αλλά και να φροντίζουμε να διαδίδονται από γενιά σε γενιά τα μηνύματα της θυσίας τους. Ειδικά στις μέρες μας όπου η κρίση και των ηθικών - μεταξύ των άλλων - αξιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη να παραδειγματιζόμαστε από τη δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής των προγόνων μας».

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Βλάχος
Ο Μιχαήλ Βλάχος γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου το 1822 και ήταν ένας από τους σπουδαιότερους χαΐνηδες της Κρήτης, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους Ήρωες του Μαλεβιζίου τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Είχε αναπτύξει σημαντική δράση από τα εφηβικά του χρόνια εναντίον των κατακτητών και με κρησφύγετό μια σπηλιά μέσα στο Γωνιανό Φαράγγι, εξορμούσε κάθε βράδυ εναντίων των Τούρκων. Συνελήφθη πέντε φορές και πάντα κατάφερνε να αποδράσει. Την έκτη φορά όμως, όταν και συνελήφθη έπειτα από προδοσία, αποκεφαλίστηκε μετά από σκληρά βασανιστήρια στη σημερινή πλατεία του Νικηφόρου Φωκά στο Ηράκλειο, στις 16 Φεβρουαρίου του 1857. Τα κατορθώματα του Μιχαήλ Βλάχου ήταν τόσα πολλά, που υπάρχουν ακόμα και παραδοσιακά τραγούδια που τα εξιστορούν.
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA