Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του τελευταίου Χαΐνη της Κρήτης
Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του τελευταίου Χαΐνη της Κρήτης PDF Εκτύπωση
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014
Την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιουλίου, στις 10:30 στις Γωνιές Μαλεβιζίου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ήρωα της Κρητικής επανάστασης Μιχαήλ Καλησπέρη (Βλάχος).
Το μνημείο κατασκευάστηκε από τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου με ίδια έσοδα και έπειτα από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία ενός σπουδαίου Κρητικού, μιας μορφής της επανάστασης που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατακτητών τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Γεννημένος στις Γωνιές Μαλεβιζίου το 1822, από τα εφηβικά του χρόνια ανέπτυξε πλούσια δράση εναντίων των Τούρκων και έχοντας ως ορμητήριο μια σπηλιά στο Γωνιανό φαράγγι, εξορμούσε κάθε βράδυ εναντίων τους. Τον είχαν συλλάβει πέντε φορές και πάντα κατάφερνε να αποδράσει. Την έκτη φορά όμως, όταν και συνελήφθη έπειτα από προδοσία, αποκεφαλίστηκε μετά από σκληρά βασανιστήρια στη σημερινή πλατεία του Νικηφόρου Φωκά στο Ηράκλειο στις 16 Φεβρουαρίου 1857. Τα κατορθώματα του Μιχαήλ Βλάχου ήταν τόσα πολλά, που υπάρχουν ακόμα και παραδοσιακά τραγούδια που τα εξιστορούν.
Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Ο τόπος μας, το Μαλεβίζι, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Κρήτη, έχει πλούσια ιστορία και ένδοξο παρελθόν. Με το μνημείο και τον ανδριάντα του Μιχαήλ Βλάχου που κατασκευάσαμε έπειτα από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό, επιτελούμε στην ουσία το χρέος που έχουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία μας. Να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές το μεγαλείο των προγόνων μας, των Ηρώων όχι μόνο του Μαλεβιζίου, αλλά ολόκληρης της Κρήτης. Από την ερχόμενη Κυριακή λοιπόν, ο τελευταίος Χαΐνης της Κρήτης θα βρίσκεται στον τόπο που τον γέννησε και θα στέκει εκεί, αγέρωχος όπως και τότε, αγναντεύοντας την άγρια Κρητική ύπαιθρο
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον γλύπτη κ. Σώτο Αλεξίου για το εξαιρετικό αποτέλεσμα, τον πρόεδρο των Γωνιών Γιάννη Παντερή και ολόκληρο το Τοπικό Συμβούλιο, όπως επίσης και τον πρόεδρο Νίκο Μαρκατάτο και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γωνιών για τη βοήθειά τους, καθώς και την αρχιτέκτονα του δήμου μας Έρρικά Ζαχαριαδάκη, για την πολύ καλή δουλειά που έκανε και σε αυτό το έργο».
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει


 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA