Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου «Ερωτόκριτος» από την Άσπα Κυρίμη και την Αθηνά Καψετάκη στην Κιθαρίδα
«Ερωτόκριτος» από την Άσπα Κυρίμη και την Αθηνά Καψετάκη στην Κιθαρίδα PDF Εκτύπωση
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015
Μια ιδιαίτερη παράσταση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες που θα βρεθούν την Πέμπτη 13 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του καθολικού της Βυζαντινής Μονής της Παναγίας της Ελεούσας στον Άγιο Φανούριο της Κιθαρίδας: Πρόκειται για την παράσταση "Σγουραφιστή σ' όλο το νου έχω τη στόρησή σου" από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ερωτόκριτο με τίτλο «Ο Ερωτόκριτος του .Βιτσέντζου Κορνάρου: ερευνητικές προτάσεις και προοπτικές» που διοργάνωσε ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Την σκηνοθεσία και την ερμηνεία έχει η σκηνοθέτης, ηθοποιός και πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου Άσπα Κυρίμη, ενώ τη μουσική επιμέλεια η μουσικός και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Αθηνά Καψετάκη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Άσπα Κυρίμη: «Πώς ν' αφηγηθείς τον Ερωτόκρτο; Ένα ποίημα δέκα χιλιάδων στίχων. Τι να αφαιρέσεις και πώς;
Σκεφτήκαμε να αφήσουμε στην άκρη το επικό μέρος, τις μάχες και τις μονομαχίες, και να αφηγηθούμε την ερωτική ιστορία του Ρωτόκριτου και της Αρετούσας.
Προσπαθήσαμε να φανταστούμε το ταξίδι του Ερωτόκριτου: τους πρόσφυγες που, όταν έπεσε ο Χάνδακας, ταξίδεψαν προς την άλλη Ελλάδα και κάποιοι έφτασαν στα Επτάνησα. Εκεί, ο δεκαπεντασύλλαβος του Κορνάρου περίμενε μέχρι να συναντήσει τον Σολωμό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κουβαλούσαν μόνο τους εαυτούς τους και τις ανάγκες τους. Είχαν μαζί τους κι έναν πολιτισμό που τον μετέφεραν κι αυτόν. Ήταν φορείς μιας γλώσσας και μιας παράδοσης που ταξίδεψε μαζί τους.
Είπαμε πως έτσι συμβαίνει με τους πρόσφυγες· τότε και σήμερα. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν όχι για να δουν καινούργιους τόπους αλλά «με το σκοτεινό τρένο της φυγής» είναι, εκτός απ' όλα τ' άλλα, και φορείς μια παράδοσης, ενός πολιτισμού που μπορεί να μπολιάσει ευεργετικά τις νέες τους πατρίδες».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΜ και η είσοδος είναι ελεύθερη.
 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA