Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Στη Βουλή των Ελλήνων τα ντοκουμέντα του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη, 71 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της επιτροπής διαπίστωσης των Γερμανικών ωμοτήτων στην Κρήτη
Στη Βουλή των Ελλήνων τα ντοκουμέντα του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη, 71 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της επιτροπής διαπίστωσης των Γερμανικών ωμοτήτων στην Κρήτη PDF Εκτύπωση
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016
Σε μια κίνηση με πολλά συμβολικά αλλά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά, προχώρησε η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου. Ο Δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Τριγώνη, τον Προϊστάμενο των Γενικών Αρχείων του Κράτους ν. Ηρακλείου Μ. Δρακάκη και τον Αρχαιολόγο Γ. Τζωράκη, παρέδωσε στην αρμόδια διακομματική επιτροπή και στο Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, αντίγραφο του πολύτιμου φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη. Η παράδοση του αρχειακού υλικού, που αναδεικνύει ως γνωστόν ο Δήμος Μαλεβιζίου με την πολύτιμη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Κέντρου Ανθρωπιστικών Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, έγινε στην κοινή συνεδρίαση των δυο επιτροπών στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Οι παριστάμενοι βουλευτές και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υποδέχτηκαν συγκλονισμένοι τα μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα που συνόδευαν την επίσημη έκθεση ωμοτήτων που συνέταξε το 1945 επιτροπή αποτελούμενη από τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Ιωάννη Κακριδή και τον Ιωάννη Καλιτσουνάκη, κατόπιν εντολής της τότε Κυβέρνησης.
Τις φωτογραφίες του αρχείου και αποσπάσματα από τα στοιχεία της έκθεσης ωμοτήτων παρουσίασε ο Μ. Δρακάκης και ο Γ. Τζωράκης, ενώ στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης ευχαρίστησε τον βουλευτή Λασιθίου Μ. Θραψανιώτη για την καθοριστική του συμβολή στην παράδοση αντιγράφου του αρχείου Κουτουλάκη, καθώς και τους βουλευτές Ηρακλείου Σ. Βαρδάκη, Ν. Ηγουμενίδη και Λ. Αυγενάκη για την παρουσία τους στην συνεδρίαση και δήλωσε: «Ο Δήμος Μαλεβιζίου, προσθέτει ένα μικρό λιθαράκι στους αγώνες 7 δεκαετιών για τη δικαίωση των θυμάτων της κατοχής. Ένα πολύτιμο αρχείο που δωρήθηκε στον Δήμο μας από την οικογένεια του αείμνηστου Μανώλη Δουλγεράκη και που προσπαθούμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο να αναδείξουμε και να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο, μέσα και από τη συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η παράδοση ενός αντιγράφου στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Ελληνικού κράτους, ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών. Ελπίζω και εύχομαι, αυτά τα ντοκουμέντα να συμβάλλουν στη δικαίωση των αγώνων όλων αυτών των δεκαετιών».
Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου, στον οποίο δώρισε έναν φωτογραφικό πίνακα προτείνοντας ταυτόχρονα τη διοργάνωση έκθεσης του αρχείου Κουτουλάκη στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Βουλής. Πρόταση που βρήκε κατ' αρχήν σύμφωνο τον Γενικό Γραμματέα και που θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα της Βουλής των Ελλήνων.
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA