Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος της Τυλίσου
Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος της Τυλίσου PDF Εκτύπωση
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011
Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης, ανάδειξης και αποκατάστασης του Αρχαιολογικού χώρου της Τυλίσου, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης συναντήθηκε σήμερα στο χώρο με την προϊσταμένη της ΚΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Αθανασία Κάντα και επιθεώρησαν την πρόοδο των εργασιών, μαζί και με τους αντιδημάρχους Μαλεβιζίου, τον πρόεδρο της κοινότητας και στελέχη της ΚΓ' Εφορείας. Παράλληλα επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό δήμου Μαλεβιζίου και Υπουργείου Πολιτισμού για την ταχεία και ομαλή ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την ευρύτερη περιοχή.
Η αρχαία Τύλισος, που διασώζει το όνομά της από τους αρχαιότατους χρόνους, αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο στο Μαλεβίζι, και με τη διαχρονική κατοίκησή της από τη Μινωική Εποχή μέχρι και τους Ελληνικούς χρόνους, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της μακραίωνης ιστορίας και της διαχρονικής ακμής ολόκληρης της περιοχής του δήμου.
Οι εργασίες που εκτελούνται στην Τύλισο προβλέπουν την συνολική ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου, την εκ νέου περίφραξη και προστασία του, την τοποθέτηση επεξηγηματικών πινακίδων, καθώς και τη δημιουργία για πρώτη φορά μεγάλου χώρου στάθμευσης για τους επισκέπτες. Εκτός από τις εργασίες αυτές ο Δήμος Μαλεβιζίου, με δικούς τους πόρους, πραγματοποιεί τη διάνοιξη ενός νέου δρόμου που οποίος θα συνδέσει τον αρχαιολογικό χώρο απευθείας με τον κεντρικό δρόμο της Τυλίσου, επιλύοντας το οξύτατο πρόβλημα της προσβασιμότητας που αντιμετώπιζε το μνημείο. Ενός δρόμου που διανοίγεται έπειτα από αλλεπάλληλες κοινωνικές διαβουλεύσεις και προσπάθειες τριών και πλέον μηνών του δημάρχου Κ. Μαμουλάκη, μέσα από τις οποίες οι δημότες - ιδιοκτήτες γης, συμφώνησαν να παραχωρήσουν τμήμα των περιουσιών τους για τη δημιουργία του δρόμου, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα!
Ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης θα ήθελε και δημόσια να ευχαριστήσει αυτούς τους ιδιοκτήτες για την παραχώρησή τους και να ευχηθεί η ενέργειά τους να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλες περιοχές του δήμου. Κάθε νέος δρόμος που ανοίγεται άλλωστε, αποτελεί «άνοιγμα» στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό.
Παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών, οι οποίες αποτελούν πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, δηλώνει ευτυχής που ένα τόσο σημαντικός χώρος θα αποκτήσει ξανά την αίγλη που του αξίζει και συμπληρώνει: «Οι κάτοικοί της Τυλίσου, θυμούνται το πλήθος των ξένων επισκεπτών που κατέφθαναν παλιότερα στην Τύλισο, κάτι που, λόγω της εγκατάλειψης του μνημείου, είχε πάψει να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ξεκινώντας από την Τύλισο, συνέχισε, υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα που έδινε προτεραιότητα στον πολιτισμό. Η λειτουργία του νέου μας Μουσείου που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, οι μελλοντικές μας παρεμβάσεις σε άλλα μνημεία του Δήμου Μαλεβιζίου, και η διαμόρφωση φυσιολατρικών διαδρομών όπως η πλατωνική διαδρομή του Μίνωα, δίνουν ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού στην περιοχή μας, η οποία στο εξής θα παρέχει στους επισκέπτες, εκτός από διασκέδαση και ψυχαγωγία, πολλές ακόμα ευκαιρίες αναψυχής, όπως είναι η απόλαυση της ομορφιάς του τόπου και η γνώση της πλούσιας ιστορίας του».
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA