Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου, με μοναδικό θέμα την αποδοχή της δωρεάς έργων του Μπότη Θαλασσινού
Πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου, με μοναδικό θέμα την αποδοχή της δωρεάς έργων του Μπότη Θαλασσινού PDF Εκτύπωση
Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011
Σε πανηγυρική συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου αποδέχτηκε τη δωρεά μεγάλου μέρους του έργου του καταξιωμένου Κρητικού καλλιτέχνη Μπότη Θαλασσινού.
Παρουσία και του ίδιου του καλλιτέχνη, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύτηκε για την ανάδειξη και την αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο του πλούσιου έργου του, με την μόνιμη έκθεσή του στην δημοτική πινακοθήκη του δήμου Μαλεβιζίου που διαμορφώνεται στην Τύλισο και παράλληλα τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Μαλεβιζίου!
Σκοπός άλλωστε της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Κ. Μαμουλάκη προσωπικά, ήταν και παραμένει η ισόρροπη και πλουραλιστική ανάπτυξη του Μαλεβιζίου, χωρίς να μείνει καμία από τις πολλές δυνατότητες της περιοχής ανεκμετάλλευτη. Στην κατεύθυνση αυτή, η δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης και η ανάδειξη ενός τόσο σπουδαίου έργου μέσω της μόνιμης έκθεσής του, αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα πολιτιστικής προβολής, ολόκληρου του Μαλεβιζίου. Ο Μπότης Θαλασσινός δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που του γίνεται, αναφέρθηκε στις δημιουργίες του που προσφέρονται στο δήμο Μαλεβιζίου, στις ιδιαίτερες τεχνοτροπίες που κατά καιρούς χρησιμοποιεί και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κ. Μαμουλάκη για την άψογη συνεργασία που έχουν.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης, στην ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αγαπητέ Μπότη,
Η παρουσία σου σήμερα εδώ, προσδίδει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο Δημοτικό μας συμβούλιο. Αποτελεί ξεχωριστή χαρά και τιμή για όλους μας, αφού συνδέεται και με την απόφαση σου να δωρίσεις στο δήμο Μαλεβιζίου, ένα μέρος από τη μεγάλη συλλογή των έργων σου, έργων ζωγραφικής, έργων ζωής και δράσης θα έλεγα, αφού αυτά είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διακονίας στο βωμό της τέχνης και του πολιτισμού.
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι
Απόψε το δημοτικό μας συμβούλιο καλείται να επικυρώσει την αποδοχή μιας σημαντικότατης δωρεάς του συντοπίτη μας Μπότη Θαλασσινού.
Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης, αποφάσισε να δωρίσει ένα μεγάλο μέρος των έργων του στο δήμο μας, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια δημοτική πινακοθήκη του δήμου Μαλεβιζίου στην Τύλισο, το μέρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μια ενέργεια - απόδειξη της αγάπης που τρέφει ο καλλιτέχνης για τον τόπο του. Μια κίνηση που αποδεικνύει το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας που διαθέτει η λαμπρή αυτή προσωπικότητα. Ως δήμος Μαλεβιζίου, προσφέραμε στον Μπότη Θαλασσινό, όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ορθή αξιοποίηση του πλούσιου έργου του, Κοινός μας στόχος, η ανάδειξή του, η προβολή του στο ευρύ κοινό και η απόκτηση της θέσης που του αξίζει, έτσι ώστε να προστατευτεί και παράλληλα να μπορεί να τον θαυμάσει όλος ο κόσμος!
Έχω την αίσθηση άλλωστε - και πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου - ότι έτσι πρέπει να γίνεται με τέτοιου μεγέθους πολιτιστικούς θησαυρούς.
Για τον Μπότη Θαλασσινό τι να πρωτοπεί κανείς...
Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τα πάντα. Πολύχρονη και επιτυχημένη καλλιτεχνική παρουσία, διεθνής αναγνώριση του ταλέντου τους, δεκάδες εκθέσεις, έργα με διαφορετικές τεχνοτροπίες που μαγεύουν κοινό και κριτικούς...
Όταν άλλωστε ο Salvador Dali έχει προβλέψει ότι σύντομα θα αναδειχτεί ως «όμοιος του ομοχώριού του, καλλιτεχνικού γενάρχη της οικουμένης, Ελ Γκρέκο», θεωρώ πώς κάθε άλλος χαρακτηρισμός περιττεύει...|
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Παρά την σκληρή οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα μας, παρά τις όποιες μεμψιμοιρίες και τα πικρόχολα σχόλια που ακούγονται, η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να μην αφήσει με τίποτα να χαθεί η τελευταία αναπτυξιακή ευκαιρία για τον τόπο μας! Θέσαμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας ως στόχο, την ισόρροπη ανάπτυξη του Μαλεβιζίου. Είδαμε την αναγκαιότητα να μην αφήσουμε καμία δυνατότητα από αυτές που απλόχερα μας παρέχει το Μαλεβίζι μας ανεκμετάλλευτη, να μην αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο, να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη του.
Ο τομέας του πολιτισμού, δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει εκτός του στρατηγικού σχεδιασμού της ανάπτυξης.
Η δημιουργία της Πινακοθήκης του δήμου Μαλεβιζίου, σε συνδυασμό με:

· Την λειτουργία του Μουσείου Μαλεβιζίου

· Την ανάδειξη και ουσιαστική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Τυλίσου, με τη δημιουργία νέου δρόμου, χώρου στάθμευσης, κλπ

· Την προβολή του μουσείου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε

· Την ανάδειξη της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα

· Την ανακήρυξη των οικισμών του Μαλεβιζίου ως παραδοσιακών, κλπ

ενισχύουν σημαντικά τον δήμο μας στον πολιτιστικό τομέα.

Τον καθιστούν ως έναν από τους πλέον ολοκληρωμένους πολιτισμικούς προορισμούς της Κρήτης και του δίνουν τη δυναμική να αυξήσει την τουριστική επισκεψιμότητας του. Φυσικά και δεν σταματάμε εδώ. Προγραμματίζουμε ήδη συντονισμένες ενέργειες προβολής όλως αυτών των θησαυρών, για να μάθει όλος ο κόσμος τις νέες δυνατότητες της περιοχής μας. Σκοπεύουμε την κατάλληλη στιγμή να κάνουμε επαφές με το σύνολο των ανθρώπων του τουρισμού της χώρας μας, ξεναγούς, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους, κλπ, έτσι ώστε να καταστούν άμεσα, ως βασικά μέρη επίσκεψης κάθε ταξιδιώτη της Κρήτης. Προγραμματίζουμε ενέργειες προβολής μέσα από το διαδίκτυο, απευθυνόμενοι έτσι σε ολόκληρη την υφήλιο. Ένας από τους αρχικούς και βασικούς μας στόχους, να καταστεί δηλαδή ολόκληρο το Μαλεβίζι πολιτιστικός προορισμός υψηλού κύρους, έχει αρχίσει να υλοποιείται. Χρειάζεται βέβαια ακόμη πολύ και σκληρή δουλειά, αλλά με το πρόγραμμά μας και συνεχή προσπάθεια, είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Όπως πλέον ο καθένας διαπιστώνει, στο Μαλεβίζι δεν μένουμε μόνο στον σχεδιασμό.
Καλά είναι τα οράματα, καλά τα σχέδια, καλές οι προθέσεις, αλλά δεν αρκούν. Με πείσμα, μεθοδικότητα και αποτελεσματική στρατηγική, η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, προχωράει στην υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για την ανάπτυξη του τόπου. Θέσαμε πριν από μερικούς μήνες έναν μεγαλεπήβολο στόχο: Να κάνουμε το Μαλεβίζι μοντέλο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα.
Πιστεύω - και είμαι σίγουρος πώς μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν μπορεί να το διαπιστώσει - ότι τα θεμέλια έχουν μπει!
Αγαπητοί συνάδελφοι
Θα ήθελα για μια ακόμη φορά, να μεταφέρω στον καταξιωμένο καλλιτέχνη, τον αναγνωρισμένο δημιουργό και προσωπικό μου φίλο, Μπότη Θαλασσινό, ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Αγαπητέ Μπότη, εκ μέρους κάθε Μαλεβιζιώτισσας και κάθε Μαλεβιζιώτη της παρούσας αλλά και των επόμενων γενεών, σε ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνεις!
Σου υπόσχομαι ότι θα φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σου!»
Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων κ.κ. Ζερβός Γ., Μαρκογιαννάκης Γ. και Χουστουλάκης Μ. οι οποίοι και εξήραν το έργο του Μπότη Θαλασσινού, τον ευχαρίστησαν για τη σημαντικότατη δωρεά του και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις έτσι ώστε να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο του.

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA