Ανάδοχος για την κατασκευή του ανδριάντα του Ήρωα Μιχαήλ Βλάχου |
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013
Μετά τον επαναληπτικό, πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο δήμος Μαλεβιζίου, αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή του - φυσικού μεγέθους - ανδριάντα από χαλκό, του Ήρωα των Γωνιών Μιχαήλ Καλησπέρη ή Βλάχου.
Έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό 6 καλλιτέχνες, όλοι μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας, ενώ στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι γνωστοί και καταξιωμένοι γλύπτες Κυριάκος Ρόκκος και Κώστας Αργύρης.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στο έργο του Σώτου Αλεξίου, το δεύτερο στο έργο του Νικηφόρου Βοσκάκη και το τρίτο στο έργο του Λεωνίδα Αδαμαντίδη (στη φωτογραφία 1 τα έργα με σειρά από αριστερά).
Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του μετά το διαγωνισμό, τόνισε: «Έχουμε χρέος να τιμάμε τους Ήρωες του Μαλεβιζίου, αλλά και να φροντίζουμε να διαδίδονται από γενιά σε γενιά τα μηνύματα της θυσίας τους, μιας θυσίας που οδήγησε στην απελευθέρωση του τόπου μας. Ειδικά σήμερα, με την κρίση και των ηθικών - μεταξύ των άλλων - αξιών να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη να παραδειγματιζόμαστε από τη δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής των προγόνων μας. Με την απόφασή μας να κατασκευάσουμε τον ανδριάντα του Ήρωα Μιχαήλ Βλάχου στις Γωνιές, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το χρέος μας απέναντι στην ιστορία του τόπου μας και στην μνήμη των προγόνων μας».
Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Βλάχος
Ο Μιχαήλ Βλάχος γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου το 1822 και ήταν ένας από τους σπουδαιότερους χαΐνηδες της Κρήτης, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους Ήρωες του Μαλεβιζίου τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Είχε αναπτύξει σημαντική δράση από τα εφηβικά του χρόνια εναντίον των κατακτητών και με κρησφύγετό μια σπηλιά μέσα στο Γωνιανό Φαράγγι, εξορμούσε κάθε βράδυ εναντίων των Τούρκων. Συνελήφθη πέντε φορές και πάντα κατάφερνε να αποδράσει. Την έκτη φορά όμως, όταν και συνελήφθη έπειτα από προδοσία, αποκεφαλίστηκε μετά από σκληρά βασανιστήρια στη σημερινή πλατεία του Νικηφόρου Φωκά στο Ηράκλειο, στις 16 Φεβρουαρίου του 1857. Τα κατορθώματα του Μιχαήλ Βλάχου ήταν τόσα πολλά, που υπάρχουν ακόμα και παραδοσιακά τραγούδια που τα εξιστορούν.
|