Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Υπογραφή σύμβασης για τις Γωνιές
Υπογραφή σύμβασης για τις Γωνιές PDF Εκτύπωση
Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης υπέγραψε σήμερα τη σύμβαση διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του ανεμόμυλου των Γωνιών, στη θέση Μασκάλι, προϋπολογισμού 129.000 €.
Ο επιβλητικός αυτός ανεμόμυλος, χτίστηκε το 1904 και ήταν ενεργός μέχρι και του 1953. Βρίσκεται σε μια επιβλητική θέση με απίστευτη θέα και ο επισκέπτης τον αντικρίζει αμέσως μόλις περάσει το Γωνιανίο φαράγγι, σε μια απόσταση 24 περίπου χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. Αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία του δήμου Μαλεβιζίου και από τον Αύγουστο του 2012, γίνεται εκεί η αναβίωση της τελετής του αλέσματος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών.
Με τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, αναμένεται να μεταμορφωθεί ο ανεμόμυλος και να αναδειχτούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Πιο αναλυτικά, προβλέπεται να αναπλαστεί ο περιβάλλοντας χώρος, με τις εργασίες να γίνονται σε δύο επιμέρους επίπεδα, τον χώρο του ανεμόμυλου και τον χώρου του αλωνιού. Οι όποιες επεμβάσεις πραγματοποιηθούν, θα γίνουν χωρίς να αλλοιωθεί το φυσικό έδαφος ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν επίπεδες επιφάνειες (όπου αυτό είναι δυνατόν), να τοποθετηθεί χαμηλή περίφραξη ασφαλείας στην ακτίνα κίνησης των αντενών του μύλου, να δημιουργηθούν δυο είσοδοι με λίθινες πλάκες και ανάλογη σκάλα επικοινωνίας με το χώρο του αλωνιού, να κατασκευαστεί κρήνη και αποχέτευση, λίθινα τοιχία και τοιχία αντιστήριξης, χώρος στάσης και θέας, κ.α.
Φανερά ικανοποιημένος ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Μια ακόμα στοχευμένη παρέμβασή μας, μπαίνει στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, ένα ιδιαίτερο μνημείο των Γωνιών, τον παλιό ανεμόμυλο. Με την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν μια ακόμα ομορφιά του οικισμού, να μεταφερθούν πίσω στον χρόνο και να πάρουν μια εικόνα από το παρελθόν, από την καθημερινότητα εκείνης της εποχής. Προστατεύοντας, ενισχύοντας και προβάλλοντας τους πολλούς και διάσπαρτους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου μας, ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των μικρών, τοπικών οικονομιών των οικισμών μας και να δημιουργήσουμε ισόρροπες συνθήκες ανάπτυξης σε όλο το Μαλεβίζι. Στα πλαίσια αυτά, ζήτησα από τον ανάδοχο, όπως κάνω με όλους τους εργολάβους που εκτελούν έργα στο δήμο μας, να συνεργαστεί με τοπικούς μαστόρους στο συγκεκριμένο έργο».
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA