Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ξεκινάνε οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Νερόμυλου του Κρουσώνα
Ξεκινάνε οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Νερόμυλου του Κρουσώνα PDF Εκτύπωση
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, υπέγραψε τη σύμβαση του έργου συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του παραδοσιακού νερόμυλου του Κρουσώνα και τη δημιουργία μιας νέας πλατείας στον οικισμό, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
Με τις συγκεκριμένες εργασίες ο νερόμυλος, ο οποίος χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα με τον πύργο υδατόπτωσης να είναι ακόμα παλαιότερος, αναμένεται να αποκατασταθεί στο σύνολό του και να αποτελέσει ξανά αξιοθέατο της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα διαμορφωθεί ο αύλειος χώρος του νερόμυλου και θα δημιουργηθεί μια νέα πλατεία με παιδική χαρά, βοτανικό κήπο, αμφιθέατρο, παγκάκια, φωτισμό, κ.α. Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Η ιστορία και τα πολιτιστικά στοιχεία του Μαλεβιζίου, αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τον Δήμο μας, γι' αυτό και τα έργα ανάδειξης των παραδοσιακών στοιχείων των οικισμών μας, όπως είναι το συγκεκριμένο, αποτελούν βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Η παρέμβασή μας επεκτείνεται και στην ευρύτερη περιοχή του μνημείου, καθώς εξαγοράσαμε τρία γειτονικά παλαιά κτίσματα, τα οποία περιλαμβάνουν και ελεύθερους χώρους όμορους στο νερόμυλο, που θα πολλαπλασιάσουν τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, ο οποίος ενοποιείται έτσι με την αυλή της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μια νέα πλατεία, περίπου ενός στρέμματος η οποία θα δώσει ανάσα σε μια από τις πλέον πυκνοδομημένες συνοικίες του Κρουσώνα. Στη διαδικασία αυτή, καθοριστική ήταν η συμβολή του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος για μια ακόμα φορά βρέθηκε δίπλα μας, μας βοήθησε τα μέγιστα και τον ευχαριστώ θερμά γι' αυτό.
Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά και προφανή: ενισχύεται η επισκεψιμότητα της ενδοχώρας, τονώνεται η τοπική οικονομία, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναβαθμίζεται λειτουργικά και αισθητικά ένας μεγάλος χώρος, ενισχύονται οι συνθήκες πολιτικής προστασίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ένα ακόμα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που μαρτυρά συνήθειες μιας άλλης εποχής, άγνωστες στους νέους του σήμερα.
Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τις οικογένειες Βαμβουκάκη, Δρακουλάκη και Ξυλούρη που δώρισαν τον νερόμυλο στο Δήμο Μαλεβιζίου, τον Πρόεδρο, τα μέλη και όλα τα στελέχη της Α.Κ.Ο.Μ.Μ. Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε.Ο.Τ.Α. για την άριστη συνεργασία μας, τους πρώην αντιδημάρχους Κρουσώνα Κώστα Φασουλάκη και Γιάννη Μακριδάκη για την συμβολή τους στο έργο, καθώς και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών του δήμου μας για το θετικό αυτό αποτέλεσμα».

Ο Νερόμυλος του Κρουσώνα
Πρόκειται για ένα μνημείο παραδοσιακής βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στην καρδιά του παλαιού οικισμού, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες κινδύνευε σοβαρά από την εγκατάλειψη.
Ο υπό ανάδειξη νερόμυλος αποτελείται από τον υψηλό υδατόπυργο και τον οικίσκο με τον εξοπλισμό του μύλου, καθώς και την ευρύχωρη στέρνα συγκέντρωσης των ομβρίων. Χτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου ο αλεστικός νερόμυλος του Κρουσώνα ακολουθεί τον καθιερωμένο για την εποχή αρχιτεκτονικό τύπο και ανήκει στην κατηγορία του "ελληνικού" τύπου με εσωτερικό, οριζόντιο υδροτροχό (φτερωτή).
Λειτούργησε αδιάσπαστα μέχρι τα μέσα σχεδόν της δεκαετίας του 1950 και αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κύρια βιοτεχνική εγκατάσταση του Κρουσώνα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα σπίτια του χωριού και λόγω της περίοπτης θέσης του, αλλά και της μοναδικότητας του μέσα στα όρια του οικισμού, αποτελεί τοπόσημο για ολόκληρο τον οικισμό.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το πρόγραμμα Leader.

Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA