Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Διάλεξη για την εκκλησιαστική ζωγραφική στο δήμο Μαλεβιζίου
Διάλεξη για την εκκλησιαστική ζωγραφική στο δήμο Μαλεβιζίου PDF Εκτύπωση
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016
Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 και ώρα 19.30 στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, στην Τύλισο.
Πρόκειται για τη διάλεξη της Ιστορικού Τέχνης κ. Ντενίζ - Χλόης Αλεβίζου, με τίτλο "Η εκκλησιαστική ζωγραφική της Κρήτης του 19ου - αρχών του 20ού αιώνα". Η διάλεξη εστιάζει στη ζωή και τη δράση των αγιογράφων και ζωγράφων οι οποίοι έζησαν και έδρασαν στις περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου, και σε έργα τους που απαντούν και σήμερα σε μεγάλους και μικρότερους ναούς στους οικισμούς του Δήμου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ιστορικός της Τέχνης κ. Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου: "Στην ευρύτερη περιοχή, σε μεγάλους και μικρότερους ναούς του Δήμου Μαλεβιζίου, πιστοποιείται ζωηρή επαγγελματική δραστηριότητα αρκετών αγιογράφων και ζωγράφων. Η γνωριμία μας με πτυχές της ζωής και της δράσης τους αποκαλύπτει πολλά για την ταραγμένη και δύσκολη εκείνη περίοδο. Τα σωζόμενα έργα τους, (έργα της συνεχιζόμενης ντόπιας μεταβυζαντινής ζωγραφικής παράδοσης αλλά και έργα ζωγράφων που επέστρεψαν στην Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα τους, μετά από τις σπουδές τους σε ακαδημίες καλών τεχνών), αποτελούν σημαντικά ντοκουμέντα εποχής: Αφηγούνται την ιστορία των ναών που ανοικοδομούνταν ή αναστηλώνονταν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Κρητικής Πολιτείας παρά τις συνεχείς βεβηλώσεις και καταστροφές και τις δυσμενείς οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές συνθήκες, καταγράφουν τη ζωή των κατοίκων των χωριών, μεταφέρουν μικρές και μεγαλύτερες ιστορίες πίστης".
Η Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου είναι ιστορικός της τέχνης, δρ. του Πανεπιστημίου Κρήτης (1998) με ειδίκευση στην ιστορία και θεωρία της ζωγραφικής τέχνης στα Βενετοκρατούμενα Επτάνησα του 18ου αιώνα. Η πρόσφατη έρευνά της εστιάζει στη ζωγραφική της Τουρκοκρατούμενης Κρήτης του 19ου αιώνα.
Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τα βιβλία : Ο Παναγιώτης Δοξαράς, το Περί ζωγραφίας κατά το αψκστ΄ και οι άλλες μεταφράσεις. Τα Τεκμήρια, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2005 και Η Κρήτη των καλλιτεχνών 19ος -20ος αιώνας: Αγιογραφία, Ζωγραφική, Γλυπτική, εκδ. Δοκιμάκης, Ηράκλειο Κρήτη 2010. Μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει


 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA