Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Το πρώτο στην Ελλάδα φεστιβάλ γλυπτικής στην άμμο, στην Αμμουδάρα!
Το πρώτο στην Ελλάδα φεστιβάλ γλυπτικής στην άμμο, στην Αμμουδάρα! PDF Εκτύπωση
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016
Το πρώτο στην Ελλάδα φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο, από καταξιωμένους γλύπτες, θα πραγματοποιηθεί στην Αμμουδάρα από τη 1 έως τις 12 Αυγούστου 2016, υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου.
Ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης σε συνεργασία με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Γλυπτικής από την Ουκρανία Yuriy Mysko και την διεθνώς γνωστή γλύπτρια Lyudmyla Mysko θα φιλοτεχνήσουν γλυπτά από άμμο στη θέση Ξηροπόταμος (ανατολικά της κεραίας της ΕΡΤ) με θέμα τη θάλασσα. Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, στη 1 Αυγούστου, θα ασχοληθούν με τον εγκιβωτισμό της άμμου σε καλούπια. Από τις 2 Αυγούστου και για δέκα ημέρες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους δίπλα στη θάλασσα. Οι γλύπτες καλούν μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν γλυπτά από άμμο στην παραλία. Η είσοδος και η συμμετοχή του κοινού στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη.
Το φετινό φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο έχει πιλοτικό χαρακτήρα, ώστε ο δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τους γλύπτες να αποκτήσει την πρώτη εμπειρία από αυτού του είδους τη διοργάνωση. Στόχος του δήμου Μαλεβιζίου είναι να δημιουργήσει μελλοντικά ένα μεγάλο θεσμό στις παραλίες του.
Ο θεσμός του φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο είναι διεθνώς γνωστός και γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως παραλιακά (Sand Sculpture Festivals). Είναι η εφήμερη τέχνη, τα εφήμερα γλυπτά, τα οποία στη συνέχεια γίνονται ... θύματα του αέρα και των κυμάτων. Ο θεσμός, διεθνώς, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου που θέλει να φωτογραφήσει τα έργα από άμμο, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πειραματίζονται δημιουργώντας γλυπτά κοντά στους καλλιτέχνες.
Άλλωστε τα υλικά που απαιτούνται για τους ερασιτέχνες είναι ελάχιστα και απλά: Άμμος, νερό και μικροεργαλεία της καθημερινότητας όπως μικρές πλαστικές σπάτουλες. Η γλυπτική στην άμμο είναι μια φιλοπεριβαλλοντική διαδικασία, καθώς μόνο από καθαρή άμμο γίνονται γλυπτά. Έτσι το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «καθαρές θάλασσες, καθαρές παραλίες».
Η Αμμουδάρα, όπου θα γίνει φέτος το πιλοτικό φεστιβάλ, διαθέτει άφθονη, θαυμάσια άμμο, άλλωστε από αυτήν πήρε το όνομά της. Όλες οι παραλίες της είναι εκπληκτικές, όπως και οι υπόλοιπες του δήμου Μαλεβιζίου και ενδείκνυνται για την παραγωγή τέχνης, τη δημιουργία εικόνων που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας με πρωτότυπο τρόπο το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.
O Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης υποδέχτηκε στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση, τον πανεπιστημιακό καθηγητή Γλυπτικής Yuriy Mysko, την γλύπτρια Lyudmyla Mysko, τον γιό τους, επίσης εικαστικό Emmanouil Mysko και τη δημοσιογράφο Πέλλα Λασιθιωτάκη που συμμετέχει στη διοργάνωση και σε δηλώσεις του τόνισε: «Με χαρά αγκαλιάσαμε και θέσαμε υπό την αιγίδα μας αυτό το πρωτοποριακό για την χώρα μας φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που θα προβάλει το Μαλεβίζι και την Κρήτη γενικότερα, σε όλο τον κόσμο και που μας δείχνει δρόμους εναλλακτικού τουρισμού, που τόσο επιζητούμε.
Είμαι σίγουρος πώς οι συμπολίτες μας θα το αγκαλιάσουν και τους καλώ να παρακολουθήσουν από κοντά την πορεία της δημιουργικής δουλειάς των καλλιτεχνών, που είμαι βέβαιος ότι θα τους εντυπωσιάσει. Τα δείγματα άλλωστε που βλέπουμε και στις φωτογραφίες από το αρχείο τους, μας προδιαθέτουν για το τι πρόκειται να συμβεί.
Θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για την προσπάθεια όλους τους καλλιτέχνες, τον κ. Μανώλη Χαρκούτση, τον κ. Yuriy Mysko, την κ. Lyudmyla Mysko, τον κ. Emmanouil Mysko και την δημοσιογράφο κ. Πέλλα Λασιθιωτάκη για την εξαιρετική ευκαιρία που δίνουν στον τόπο μας».
Ακολουθεί η αφίσα του Φεστιβάλ και φωτογραφίες από τα προσωπικά αρχεία του Yuriy και της Lyudmyla Mysko.
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει
Πατήστε την εικόνα να ανοίξει

 

Χάρτης περιοχής

Χάρτης Γαζίου
Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Οδηγός του Πολίτη
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Μαλεβιζίου 2015-2017
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
ΑΜΕΑ
Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας
ΚΟΣΕ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Ενημέρωση για Αγροτικά Θέματα
Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Αναζήτηση

Διαύγεια
Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου
Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα
Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Δ.Ο.Κ.Α.Π.Π.Α.Μ.
Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.
Δ.Ε.Υ.Α. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
Δημοσιότητα ΕΣΠΑ 2014-2020
Το Σύμφωνο των Δημάρχων
linkedTourism
ΚΕΠ
Funding
INTERMEDIA